ΓΚΕΛΥ ΛΙΑΝΟΥ

Ψυχολόγος MSc.


Τι είναι η Ψυχοθεραπεία, πότε πρέπει κανείς να ξεκινήσει και πόσο διαρκεί

Τι είναι η ψυχοθεραπεία και τι προσφέρει

Μέσα από την θεραπευτική σχέση που δημιουργείται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, μια σχέση που βασίζεται στην αποδοχή, στην μη επίκριση, στην εμπιστευτικότητα και στην αυθεντικότητα, ο θεραπευόμενος παίρνει τον χώρο και το χρόνο για να μοιραστεί σκέψεις, συναισθήματα, θέματα και καταστάσεις που τον δυσκολεύουν ή τον προβληματίζουν, τραυματικές εμπειρίες, ανεξήγητα γι’ αυτόν συμπτώματα που εμφανίζει.

Μέσα από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευόμενος μαθαίνει μια καινούρια γλώσσα! Καλείται ουσιαστικά να αφήσει πίσω τους τρόπους που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε στην ζωή του για να εκφραστεί και για να “τα βγάλει πέρα” σε δύσκολες καταστάσεις. Οι τρόποι αυτοί σίγουρα τον βοήθησαν στο παρελθόν, αλλά πλέον ίσως να μην είναι οι κατάλληλοι για να προχωρήσει. Μαθαίνει να αναγνωρίζει, να διαχειρίζεται και να εκφράζει τα συναισθήματά του με αυθεντικότητα, να διαχειρίζεται τις καταστάσεις που τον δυσκολεύουν, να κάνει συνδέσεις, να επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο, συμφιλιώνεται και αποδέχεται τον εαυτό του με τα προταιρήματα και τα ελαττώματα του, αρχίζει να τον αγαπά, να τον φροντίζει και να θέτει υγιή όρια στους άλλους. Επίσης, μαθαίνει να αναλαμβάνει την ευθύνη του και αποκτά μια πιο συνεκτική και ολοκληρωμένη εικόνα εαυτού!

Πότε πρέπει κανείς να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για το πότε θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία.Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του βιώματα και τις δικές του εμπειρίες που με κάποιο τρόπο τον επηρεάζουν την καθημερινότητα του. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως αναζητούν την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας με κάποια αφορμή, μία απώλεια, έναν χωρισμό, μία ασθένεια, κάποια σημαντική αλλαγή που συμβαίνει στην ζωή τους, μια απόφαση που πρέπει να πάρουν, κάποια στρεσογόνο κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν κ.ά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει σοβαρά ψυχικά προβλήματα για να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία έχει να κάνει με την μετακίνηση, την αλλαγή. Ίσως λιγότεροι άνθρωποι να ξεκινούν ψυχοθεραπεία καθαρά γιατί θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να ζήσουν μια ζωή μέσα στην οποία βρίσκουν νόημα.

Πόσο καιρό πρέπει να κάνει κανείς ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι η δουλειά με τον εαυτό μας, να μας γνωρίσουμε και να μας καταλάβουμε περισσότερο, να ανακαλύψουμε τα δυσλειτουργικά μοτίβα στην ζωή μας, να έρθουμε σε επαφή με πιο ασυνείδητες σκέψεις και βαθιά συναισθήματα κι αυτό απαιτεί χρόνο. Δεν λειτουργεί «μαγικά», με κάποιον δηλαδή εύκολο ή γρήγορο τρόπο. Επενδύεται από τον θεραπευόμενο φυσικός και ψυχικός χρόνος προκειμένου για να γίνουν όλες οι μετακινήσεις που χρειάζεται για να φτάσει στο σημείο που εκείνος επιθυμεί έχοντας αποκτήσει τα εφόδια που χρειάζεται στην ζωή του. Επομένως, αν και τον χρόνο τον αποφασίζει ο θεραπευόμενος, η ψυχοθεραπεία συνήθως είναι μια μακρόχρονη διαδικασία.